viernes, 1 de marzo de 2013

Lisa. Crònica del 15M - Capítol XVII


Així doncs, havien desmantellat la plaça en menys de dues hores i els camions ja estaven preparats per marxar. No s'hi havia pogut fer res, però la gent no es va donar per vençuda, s'havia de continuar lluitant. Un altre cop vem prendre desicions entre tots i es va convenir, juntament amb els de l'exterior, que no deixaríem sortir els camions de BCNeta amb totes les nostres coses. Ens tenien separats, però estàvem ben comunicats amb els mòbils. Finalment no els ho posaríem tan fàcil.

La consigna va tornar a circular a tota velocitat. Els de fora van reaccionar de seguida i una colla de persones es van dirigir cap al davant del quiosc del Corte Inglés per tallar aquella sortida (una de les poques per a vehicles) i s'hi van asseure al mig barrant el pas de les furgonetes. Mestrestant, una altra colla van anar a asseure’s a la porta d'accés a Rambla de Catalunya, just davant dels antidisturbis de la Guardia Urbana que tancaven la sortida i entrada de qualsevol a la plaça. Encara no hi havia gaire gent, el just per tancar-los el pas, però de moment ja feien la feina i els camions no podrien sortir.

Cap a un quart de deu algú va dir que acabaven de tallar la Ronda de Sant Pere. Llavors vem veure com arribaven una furgoneta del SEM (Servei d'Emergències Mèdiques) i un munt de furgons antiabalots al darrera. La cosa es posava fotuda. La Lisa i jo estàvem desconcertats com tots els altres, perquè tot allò semblava massa desbordant: si que érem reacis a moure'ns de la plaça, però ningú no anava armat, i des del primer dia s'havia deixat ben clar que el Moviment 15M, tal com ja se'ns coneixia, érem gent pacífica per sobre de tot, i malgrat que sempre, en tota manifestació, hi ha algun radical o infiltrat que traspassa la ratlla, les altres desenes de milers de persones ens havíem comportat amb absolut i total civisme durant tots els dies de l'acampada. Però allà estaven aquell munt d'antiabalots com si d'una revolució violenta es tractés. A fora de la plaça cada cop hi havia més gent que volia entrar i a dins anàvem creixent de mica en mica, perquè ja eren bastants els que havien aconseguit colar-se cap dins d'un en un a través dels parterres de la plaça. I mentrestant el cordó policial continuava inamovible i ara encara més reforçat.

Vem estar aguantant i resistint davant els accessos durant molta estona, gairebé una hora que es va fer eterna per la pressió que hi havia en l’ambient, els camions volien sortir, però nosaltres no ens movíem, plantats allà al mig amb les mans enlaire. Llavors, sense més ni més, la policia va començar a carregar contra els manifestants que estaven intentant frenar la sortida dels camions davant l’accés de Rambla de Catalunya.

La Lisa i jo estàvem a l'altra sortida quan vem sentir la cridòria i, com tots, vem córrer cap a la banda de Rambla de Catalunya per veure què passava. Una noia que venia d'allà, plorant, ens va explicar que, de sobte, sense previ avís ni cap atac per part dels manifestants asseguts, la pasma havia començat a copejar amb mala llet als de les primeres files. Tots els que l'escoltàvem ens vem quedar estupefactes, i la Lisa i jo ens vem mirar amb el terror de la sorpresa. Llavors vem córrer cap allà per agrupar-nos i recolzar els companys asseguts.

Els de les primeres files tenien els mossos a mig pam, amb els seus cascos, armilles antibales, escuts protectors, porres, pistoles de bales de goma i tota la parafernàlia com per enfrontar-se al pitjor grup terrorista del món; però allà només hi havia unes centenes de manisfestants que sèien pacíficament amb les mans enlaire per defensar les seves pertinences. Tothom feia cara d'estupefacció i de ràbia. Els que rebien no podien ni volien fer res, simplement es defençaven d'aquell terrible atac tapant-se el cap i el cos amb els braços per intentar protegir-se les parts més febles, però amb molta fermesa i sense moure's del lloc.
Veure allò em va colpir. Dintre meu vaig percebre la valentia de tots aquells joves i no tan joves, i per primer cop a la vida vaig notar una estimació especial cap a la humanitat. Aquella gent m'estava donant una llicó del valor de creure en uns ideals per damunt de tot. Estaven rebent i fort només pel fet de voler defençar uns drets de tots. Era gent que encara tenia somnis i que s'obstinava a creure que els podíem fer realitat.

Va ser una càrrega molt violenta, jo no havia cregut mai que es pugués atacar gent que no fes res, però ho estava veient en propis ulls. En aquell moment vaig pensar que feia gràcia el títol que se'ls dóna a la pasma, "Forces de seguretat", quan a causa seva molta gent n’estava resultant ferida. Pensava en aquestes coses quan davant nostre un mosso va començar a encarnissar-se amb una noia de la primera fila, una noia que simplement estava asseguda a terra amb els altres, amb les mans alçades i obertes en senyal de pau, i cap intenció de moure's. Primer li va fotre un cop de porra a les cames, sense més ni més, per pur sadisme; ella va girar-se d’esquena depressa i va arrupir el cap per protegir-se’l, però llavors el mal parit li va fotre un cop de porra  al cul amb tanta mala llet que la noia es va tornar a girar, amb tot el terror i la incomprensió marcats a la cara, per mirar-lo als ulls -aquells ulls que s'intuïen d'odi i de ràbia, amagats rera la negror del casc -. Instintivament i ràpida, ella es va tornar a ajupir tapant-se el cap amb les dues mans, perquè va veure clar que el mala bèstia l'havia sentenciada, i ara el gos ja li tornava a copejar l'esquena. La gent cridava però el gos ni cas. Era una noia de només disset o divuit anys, com la Lisa, gairebé una nena, però en aquell moment tenia el rictus deformat per tot l'horror i el dolor del món, i semblava una vella.

Aquella visió espantosa de violència gratuïta es va començar a repetir per aquí i per allà sense parar. Ells mossos estaven fotent cops de porra a tort i a dret a la gent que estava asseguda a terra. Els manifestants no es defenien ni es movien i rebien les òsties estoicament. La Lisa i jo estàvem esgarrifats, érem novells en tot això i la veritat és que no sabíem ben bé què fer. Anàvem d'un cantó a l'altre cridant que paressin aquella violència injustificada, però l'atac estava en plena ebullició.

No hay comentarios:

Publicar un comentario