viernes, 1 de marzo de 2013

Lisa. Crònica del 15M - Capítol IXX



Evidentment, la cosa es va anar escalfant fins que un dels mossos va perdre els nervis i va començar a copejar amb la porra als que tenia més a prop. Allò va ser el detonant per tornar a embolicar-se la troca amb òsties i cops de porra per part dels mossos i corredisses amunt i avall per salvar la pell per  part nostra.

No sé el que debia durar aquella nova esbatussada, però a mi aquelles quatre o cinc hores ja em semblaven dies i tant físicament com psíquica estava fet un nyap, malgrat que l'horror dels esdeveniments em mantenia amb força i em dava una sensació de valentia que no havia experimentat mai abans. A la Lisa li passava el mateix, i segurament a tots els que vivíem aquell moment, sobretot els que tenien els collons de no apartar-se davant dels cops i de no deixar la seva posició.

En mig de les corredisses, algú va dir que estaven acordonant la Ronda de Sant Pere, i sense pensar-s'ho la gent es va dirigir cap allà. La Lisa i jo vem decidir ajuntar-nos amb un grup de quinze o vint persones que hi anava per sentir-nos més protegits. Tothom estava molt enfadat i disgustat amb tal com s'estava portant aquell desallotjament, ningú no ho acabava d'entendre. Ens preguntàvem els uns als altres el perquè de tanta violència -era la pregunta generalitzada que dominava les converses durant tot el matí-, però ningú no en tenia la resposta.  Caminàvem, doncs, lleugers cap a la banda de la Ronda, amb aquella cara d'estupefacció que se'ns havia quedat des de primera hora i amb la indignació pujada a límits gairebé insuperables, sense saber el que ens hi esperava.  

El que vem trobar-nos va acabar d'abatre els pocs ànims que ens quedaven, els quals es van tranformar en una mena ràbia i impotència que feia posar malalt. De sobte érem davant del desplegament de policia més gran que ningú hagués vist a Barcelona en les darreres tres dècades, segons deien els de més edat. Jo, si no ho veig, no m'ho crec! Hi havien formades tres o quatre fileres d'antiabalots ocupant tota la Ronda -en un moment vaig comptar vuitanta-sis agents en formació de batalló i amb tota la indumentària i armament a sobre-.

Però allò no era tot, encara n'hi havia molts més, armats fins a les dents, per tots els voltants de la zona. L’espectacle semblava més la imatge d'un documental dels anys trenta que no pas l'actualitat d'un país europeu, i molt menys d'una Catalunya “democràtica”. Ningú no entenia aquell desplegament de batalla. Amb qui es pensaven que s’enfrontaven? Allà només hi havia gent emprenyada, ningú no anava armat, al menys jo no vaig veure ningú que portés res semblant a una arma, i això que vaig veure milers de persones durant moltes hores... Però ara, analitzant la situació, veig que segurament va ser una estratègia per poder aclarir la zona de Passeig de Gràcia per on havien de sortir els altres mossos, els que havien format el cordó. Segur que ho havien fet per cridar l'atenció dels manifestants que tancaven la sortida, per fer-nos marxar d’allà. Havien de deixar el pas lliure si o si, i ho van aconseguir.

En aquell moment, però, no ho vem veure tan clar, i continuàvem avançant en multitud cap a la Ronda, tots en una pila. Pel capdavall venien els antiabalots cap a nosaltres en grups de dotze o quinze, dirigits per un que brandia el fusell al davant com si d'un estendard es tractés -tinc aquella imatge gravada i encara ara em sembla irreal-. En arribar a la nostra alçada, i com si de màquines es tractés, van començar l'atac sense cap impunitat, llançant cops de porra a tots els caps, cames, esquenes i braços de qualsevol que es trobessin per davant, altre cop sense misericòrdia per ningú, ni joves ni vells, ni sans ni lesionats.

El cor encara se'm dispara cada cop que hi penso. El que estava passant era més que horrorós, era llastimós, d'una cruesa inimaginable per mi i per la Lisa. Ens semblava les càrregues que havien patit els nostres companys d'Egipte i del Nord d'Àfrica mesos abans i que tant havia protestat tota la societat, mitjans inclosos. Però ara ens feien el mateix a nosaltres, al bell mig de Barcelona, ciutat cosmopolita, avançada i europea. Quin govern com cal ho consentiria tot allò? No sé quants sentiments vem poder manifestar tota aquella gent junta en aquell moment, però per sobre de tot n'hi havien tres que acompanyaven la indignació general: la impotència, el pànic i la ràbia. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario